Planlæg din dokumentation

Definér det, I skal måle på

Hensigt: at afklare, hvad I præcist ønsker at dokumentere og hvordan I skal gøre det.

Inden I beslutter hvad og hvordan, I vil dokumentere, er det vigtigt at vide, hvilke antagelser om sammenhænge, jeres indsats bygger på. Det kalder vi jeres programteori.

Når I har udarbejdet jeres programteori, er I klar til at beslutte, hvad jeres dokumentation skal fokusere på, typisk vil det enten være jeres aktivitet (gør vi det, vi siger vi gør) eller jeres resultater (når vi de resultater, vi ønsker at nå).

Brug redskabet programteori til at udarbejde jeres programteori.

Vi anbefaler, at I tegner modellen op på en stor tavle med tomme kasser, og at I derefter udvikler jeres programteori ved at svare på de medfølgende spørgsmål. Svarene skriver I ind i kasserne. Det sikrer et fælles overblik. I kan udarbejde programteorien fælles eller i en mindre arbejdsgruppe.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at modellen for programteori ikke kun går én vej. Ofte kan I være nødt til at vende tilbage og justere svaret på det foregående spørgsmål, fordi refleksioner, antagelser og argumenter giver ny erkendelse om, hvordan indsats og resultater hænger sammen.

Når I har udarbejdet jeres programteori og herunder valgt, hvad I vil måle på, er I klar til at planlægge den konkrete dokumentationsindsats bestående af delmål, succeskriterier, indikatorer og dataindsamlingsmetoder. Her kan I anvende den logiske model.

Egentlig er modellen for programteori mere omfattende. Hvis I ønsker at arbejde dybere med programteori anbefaler vi, at I kontakter SocialRespons eller Evidentia, så vi kan introducere jer for modellen og guide jer igennem processen.